Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z pokrzywą i szpinakiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron spaghetti
szpinak świeży lub mrożony 150 g
pokrzywa 50 g
serek mascarpone 3 łyżki
śmietana 18-procentowa 1 łyżka
sól
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
masło 1 łyżka
parmezan starty

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z pokrzywą i szpinakiem

Z racji tego, że pokrzywa ma bardzo specyficzny smak jej ilość powinna wynosić 1/3 ilości szpinaku.

Wszystkie liście dokładnie płuczemy i osuszamy. Rozdrabniamy je w malakserze bądź drobno szatkujemy nożem. Podsmażamy je na maśle, możemy podlać odrobiną wody. Dusimy przez kilka minut. Dodajemy serek mascarpone oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Makaron gotujemy al dente. Płuczemy pod zimną wodą i wkładamy do garnka z sosem. Całość podgrzewamy przez chwilę. Proponuję podawać takie spaghetti ze startym parmezanem. Wspaniale podkreśli smak dania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 19.07.2015 23:12
podoba mi się :)
sammakko 15.07.2015 23:10
Dziękuję :)
Aannkaa82 13.07.2015 10:39
Wygląda pieknie :)
jagoda5913 13.07.2015 08:54
Fajny przepis ,zrobię taki makaron
IKrakowianka 12.07.2015 21:52
rewelacyjny pomysł
Katarzyna59 12.07.2015 21:09
zdrowo i smacznie
gosia56 12.07.2015 21:08
na pewno pyszne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak