Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z pesto alla genovese

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na pesto

bazylia świeża 2 pęczki
parmezan 70 g
czosnek ząbki 2 szt
orzechy piniowe 10 szt
orzechy nerkowca 4 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
oliwa 50 ml

Makaron

makaron spaghetti 200 g
woda 2 l
sól 2 łyżki
oliwa 20 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z pesto alla genovese

Kroki postępowania

1
Orzechy piniowe i nerkowca wrzucamy do moździerza (jeżeli nie mamy to do dużego kubka) i miażdżymy. Dodajemy liście bazylii, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i oliwę z oliwek. Na koniec doprawiamy pieprzem i dodajemy starty parmezan około 20 g.
Krok 1 - Spaghetti z pesto alla genovese foto
2
Wrzucamy makaron do osolonej wody z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Gotujemy zgodnie z instrukcją na al dente.
Krok 2 - Spaghetti z pesto alla genovese foto
3
Ścieramy parmezan tuż przed wyciągnięciem makaronu z wody. Bardzo ważne jest to żeby Parmezan byś świeżo starty.
Krok 3 - Spaghetti z pesto alla genovese foto
4
Odcedzamy makaron zostawiając 3 łyżki wody w której gotował się makaron. Dodajemy starty parmezan oraz omawiane 3 łyżki wody. Energicznie mieszamy całość. Parmezan pozwoli łatwiej przykleić do makaronu zrobione pesto.
Krok 4 - Spaghetti z pesto alla genovese foto
5
Dodajemy do makaronu pesto. Mieszamy żeby pesto obkleiło cały makaron. Dekorujemy wedle uznania startym serem.
Krok 5 - Spaghetti z pesto alla genovese foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 07.03.2015 13:47
apetyczne danie
Betina#45 07.03.2015 10:55
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak