Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z okruchami chleba

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

suszone pomidory 0,5 słoika wraz z zalewą
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
chleb czerstwy 150g domowy pszenny
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku 1 do smaku
Bazylia suszona Prymat 0,5 lyzeczki
makaron spaghetti 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z okruchami chleba

Zalewę wlać do rondla, dodać posiekaną drobno cebulkę i zeszklić. Dodać przeciśnięte ząbki czosnku, smażyć minutę, dodać pokrojone suszone pomidory. Następnie wrzucić chleb pokruszony lub starty na tarce, smażyć aż stanie się chrupiący. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Makaron ugotowany al dente odcedzić i wrzucić do rondla, wymieszać dokładnie i chwilę razem podgrzewać. Nałożyć na talerze i od razu podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 10.09.2014 12:24
fajny pomysł. makaron bardzo apetyczny
Habibi 10.09.2014 11:01
BINGO! Alex, trafiłaś w dziesiątkę z tym daniem - jadłam coś podobnego we Włoszech, co prawda bez cebuli, ale z masą czosnku, pomidorami suszonymi i rozmarynem. Bardzo mi to smakowało, bo lubię właśnie takie proste dania :) Ja od 20 lat robię spaghetti zieloną pietruszką i świeżą bułką tartą, z dużą ilością czosnku i zrumienioną cebulą - danie pochodzi z biednego południa Włoch, gdzie bułką zagęszczało się takie dania oszczędzając na parmezanie czy innym serze, który jednak był drogi.
Alex_M 10.09.2014 10:59
pomysł nie jest dziwny, lecz włoski ;) a danie było smaczne, kto nie spróbuje, ten się nie dowie ;)
ice cubes 10.09.2014 07:30
hmm dziwny pomysł ale kto wie, może akurat dobre jest to.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak