Spaghetti z musem dyniowym i kawałkami pomarańczy

Spaghetti z musem dyniowym i kawałkami pomarańczy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pomysł na dobrze znany wszystkim makaron spaghetti w całkowicie oryginalnym wydaniu. Delikatny mus z dyni i śmietanki z dodatkiem słodkich kawałków pomarańczy otula długie pasma kolorowego makaronu. Wizualnie danie prezentuje się bardzo apetycznie i smakuje doskonale.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mus dyniowy:

  • makaron spagetti

    300 gramów
  • dynia

    0.5 sztuki
  • cebula

    0.5 sztuki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • śmietanka 36%

    150 mililitrów
  • pomarańcza

    2 plastry
  • imbir mielony

    1 szczypta
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    0.5 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
Dynię oczyszczamy , pozbawiamy pestek , kroimy w kostkę.
Obraną cebulę siekamy drobno.
W rondlu rozgrzewamy olej, szklimy cebulę , dokładamy dynię.
Smażymy do miękkości co jakiś czas mieszając.
Warzywa miksujemy na gładką papkę.
Śmietankę ubijamy na sztywno , dodajemy warzywa , ponownie miksujemy.
Mus przekładamy do garnka , dodajemy makaron oraz pokrojone drobno plastry pomarańczy.
Doprawiamy gałką,imbirem , solą i świeżo mielonym pieprzem.
Całość dokładnie mieszamy.
Podgrzewamy przez chwilę.
Spaghetti podajemy posypane natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat