Spaghetti carbonara

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    1/2 op
  • jajko

    4 szt
  • cebula

    1 szt
  • boczek

    200 g
  • śmietana

    200 ml
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • olej

  • parmezan starty

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Spaghetti carbonara foto
Cebulkę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, zdjąć z patelni, boczek pokroić w słupki lub kostkę i też podsmażyć z małą ilością oleju do zarumienienia się go,
Krok 2 - Spaghetti carbonara foto
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
Jajka wbić do miseczki, rozbełtać i dodać przyprawy, wymieszać.

Do boczku dodać cebulke i smietane, wymieszać.
Krok 3 - Spaghetti carbonara foto
potem dodac makaron, dopiero potem masę jajeczną, wymieszać, smażyć chwilkę, aby jajka się nie ścięły.

Krok 4 - Spaghetti carbonara foto
Wyjąć porcje na talerz, posypać parmezanem i natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
nogawkuchni 18.02.2015 16:26
Bardzo lubię spaghetti w takiej wersji,Twoja propozycja wygląda bardzo apetycznie.
Ania67 18.02.2015 15:46
Jedno z moich ulubionych dań
Adam/ZUB3R 18.02.2015 15:04
smaczne spaghetti

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat