Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron grube wstążki

  • boczek wędzony

  • cebula

    1
  • czosnek

    1 ząbek
  • jajko

    1
  • śmietana 30%

  • oregano

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • parmezan

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni aż wytopi się tłuszczyk, dodajemy posiekaną w kostkę cebulkę i czosnek, w tym czasie gotujemy makaron al dente. Do miseczki wbijamy jajko, wlewamy śmietanę i starty ser - dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Do naszego boczku wrzucamy ugotowany makaron i zalewamy to naszym "sosem" szybko mieszamy, doprawiamy do smaku, dekorujemy listkami oregano.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Przepisy Joanny 20.02.2014 13:01
pyszne danie zarówno ze spaghetti jak i z innym makaronem:)
votus 28.10.2013 19:54
bardzo fajny przepis :)
idealme 24.10.2013 17:32
danie nazwałam standardowo, ale moja rodzina woli grube wstęgi, ale jak ktoś jest złośliwy..
SmacznaPyza 24.10.2013 17:29
no to w końcu spaghetti czy wstążki ? bo to nie to samo...
Jolie 24.10.2013 16:06
super na szybki obiad, gdy czasu mało, a głód duży :D
Konczi 24.10.2013 15:07
cóz można napisać - pycha !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat