Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron spaghetti pełnoziarnisty
50 g -
anchois
24 g (6 szt.) -
pomidory krojone z puszki
274 g (1 szklanka) -
kapary całe Smak
17 g (1 łyżka) -
oliwki czarne Smak
36 g (2 łyżki) -
papryczka chili
1 szt. (ok. 6 g) -
czosnek
1 ząbek (7 g) -
olej rzepakowy rafinowany
7 ml (1 łyżka) -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 g (1 szczypta)
Sposób przygotowania
1. W garnku z dodatkiem soli zagotuj wodę i utrzymuj wrzenie.
2. Anchois, kapary oraz oliwki odsącz z zalewy, a oliwki przekrój na połówki.
3. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż czosnek, papryczkę chili i anchois. Smaż do momentu, aż anchois się rozpadną na mniejsze kawałki (możesz je rozgnieść przed smażeniem).
4. Dodaj pomidory z sosem i rozgnieć je na patelni drewnianą łyżką. Duś wszystko przez około 20 minut, a następnie dodaj oliwki i kapary.
5. Ugotuj makaron al dente i przełóż jeszcze gorący na patelnię. Dodaj odrobinę wody z makaronu, chwilę podgotuj, zamieszaj i przełóż na talerz.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się