Obiad: Spaghetti alla puttanesca

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Dieta dla aktywnych | Dzień 2 | Obiad

Kamila Pawłowska, dietetyk aplikacji Peater:

„To klasyczna i znana wersja szybkiego w przygotowaniu makaronu pochodząca z południa Włoch. Zawiera w sobie produkty, charakteryzujące ten obszar - oliwa, pomidory, kapary czy czarne oliwki. Są one niezwykle odżywcze, dlatego warto wzbogacić nimi swój jadłospis.” 

Ten i wiele innych przepisów na zdrowe i smaczne obiady znajdziesz w Diecie Dla Aktywnych, dostępnej w aplikacji dietetycznej Peater.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti pełnoziarnisty

    50 g
  • anchois

    24 g (6 szt.)
  • pomidory krojone z puszki

    274 g (1 szklanka)
  • kapary całe Smak

    17 g (1 łyżka)
  • oliwki czarne Smak

    36 g (2 łyżki)
  • papryczka chili

    1 szt. (ok. 6 g)
  • czosnek

    1 ząbek (7 g)
  • olej rzepakowy rafinowany

    7 ml (1 łyżka)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 g (1 szczypta)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. W garnku z dodatkiem soli zagotuj wodę i utrzymuj wrzenie.

2. Anchois, kapary oraz oliwki odsącz z zalewy, a oliwki przekrój na połówki.

3. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż czosnek, papryczkę chili i anchois. Smaż do momentu, aż anchois się rozpadną na mniejsze kawałki (możesz je rozgnieść przed smażeniem).

4. Dodaj pomidory z sosem i rozgnieć je na patelni drewnianą łyżką. Duś wszystko przez około 20 minut, a następnie dodaj oliwki i kapary.

5. Ugotuj makaron al dente i przełóż jeszcze gorący na patelnię. Dodaj odrobinę wody z makaronu, chwilę podgotuj, zamieszaj i przełóż na talerz.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat