Spaghetti boscaiola

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    400 gram
  • pieczarki

    300 gram
  • boczek wędzony

    150 gram
  • cebulka dymka

    2 sztuka
  • natka pietruszki

    1/2 pęczek
  • czosnek

    2 ząbek
  • śmietana 30%

    400 mililitr
  • parmezan starty

    150 gram
  • oliwa

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki pokroić na plasterki, boczek w większe paski. Na patelni rozpuścić masło i oliwę. Wrzucić boczek i smażyć do zarumienienia. Dodać pieczarki i smażyć do odparowania wody. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i trzymać w cieple. Do pieczarek i boczku dodać posiekaną dymkę i czosnek. Zalać śmietaną i dodać starty na drobnych oczkach ser. Zwiększyć ogień i gotować do zredukowania się płynu i zagęszczenia sosu. Doprawić pieprzem. Makaron podawać z sosem obficie posypany posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pyszota 04.05.2013 10:20
Pyszne danie
IwonaDD 04.05.2013 10:17
pychota !!!!!!!!
Ola1984 04.05.2013 09:45
Jedno z moich ulubionych dań ;)
Marta11 04.05.2013 09:12
smaczne jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat