Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti bolognese

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spaghetti 500 g
cebula 2 szt
seler naciowy 2 łodygi
marchew 2 szt
boczek surowy 200 g
mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 g
oliwa 50 ml
wino czerwone wytrawne 400 ml (lub półwytrawne)
passata pomidorowa 100 ml
oregano
bulion wołowy 500 ml
śmietana 30% 120 ml
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti bolognese

Cebule, marchew i seler drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na oliwie. Do boczku dodajemy mięso i warzywa, podsmażamy i zalewamy winem. Smażymy na małym ogniu do całkowitego odparowania wina. Do sosu dodajemy passatę, oregano i pieprz. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny. Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Podajemy od razu po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 21.12.2015 17:41
lubię to danie
Aleksandra/Olcia 21.12.2015 14:46
u mnie tez dziś na obiad :)
Futka 21.12.2015 13:57
Świetne i bardzo smakowite spaghetti :)
adelajda 21.12.2015 13:11
Dla mnie najlepsze ;)
norweska20 21.12.2015 12:44
klasyka gatunku- zawsze mile widziana

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak