Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SPAGHETTI BOLOGNESE

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
pomidory 1,5 kg
przecier pomidorowy 500 g
cebula 2 szt
ząbki czosnku 4 szt
makaron spaghetti 500 g
oliwa 6 łyżek
Bazylia suszona Prymat
oregano
Papryka ostra mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Czosnek suszony Prymat

Porada

Gotując wodę na makaron, sól wsypujemy pod koniec gotowania-woda szybciej się zagotuje!

Przepis i sposób przygotowania na: SPAGHETTI BOLOGNESE

Kroki postępowania

1
Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie.
Krok 1 - SPAGHETTI BOLOGNESE foto
2
Do lekko zarumienionej cebuli dodajemy mięso mielone wieprzowo-wołowe. Mięso rozdrabniamy widelcem, by nie powstały zbite grudki. Smażymy ok. 15 minut, a następnie doprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i dusimy pod przykryciem.
Krok 2 - SPAGHETTI BOLOGNESE foto
3
Pomidory zalewamy wrzątkiem, schładzamy zimną wodą i pozbawiamy skórek. Pomidory kroimy i wrzucamy na gorącą oliwę. Owoce pomidora podsmażamy pod przykryciem ok. 10 minut do momentu zredukowania się wody i uzyskania jednolitego sosu. Na końcu doprawiamy suszonym czosnkiem, bazylia i oregano.
Krok 3 - SPAGHETTI BOLOGNESE foto
4
Mięso mielone i sos pomidorowy gotujemy w garnku, na małym ogniu, pod przykryciem. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty podlewamy czerwonym winem.
Krok 4 - SPAGHETTI BOLOGNESE foto
5
Makaron gotujemy na półtwardo w lekko osolonej wodzie.
Krok 5 - SPAGHETTI BOLOGNESE foto
6
Ugotowany makaron chłodzimy zimną wodą, żeby się nie posklejał. Makaron przekładamy na talerze i polewamy sosem.
Krok 6 - SPAGHETTI BOLOGNESE foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak