Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti bolognese

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 0,50 kg
passata pomidorowa 1 karton
cebula 1 szt
czosnek 4 ząbki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sól i pieprz
Przyprawa do dań z makaronu i kuchni włoskiej Prymat
makaron spaghetti 1 op

Porada

Do wody do gotowania makaronu dodajemy trochę oleju. Makaron nam się nie sklei.

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti bolognese

Cebulę kroimy w kostkę. Mięso mielone smażymy na niewielkiej ilości oleju. Na osobnej patelni smażymy cebulę na złoty kolor. Do cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, już nie smażymy. Kiedy mięso mamy już zarumienione łączymy je z cebulą i czosnkiem, zalewamy pastą pomidorową i gotujemy na małym ogniu. W między czasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Do naszego sosu dodajemy jeszcze dwie łyżki koncentratu, aby troszkę zagęścić sos, doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i przyprawą do makaronu. Gdy makaron jest już gotowy wykładamy na talerz, nie przelewamy go wodą! polewamy sosem na wierzchu możemy posypać tartym żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czyki 17.04.2015 10:29
Takie spaghetti jest nie tylko smaczne, ale genialne na szybki obiad:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak