Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spagetti z szynką i serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron spagetti 500 gram
szynka konserwowa 100 gram
mleko 200 ml
kostka rosołowa 1 szt
mąka pszenna (łyżki) 3 łyżki
woda 1/3 szklanki
natka pietruszki pół łyżki
ser gouda 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Spagetti z szynką i serem

Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. W między czasie wlewamy na patelnię 200 ml czyli szklankę mleka, dodajemy posiekaną w kostkę szynkę i starty na tarle ser żółty. Dodajemy kostkę rosołową do tego.Czekamy aż się zagotuje ciągle mieszając by się ser nie przypalił i mleko. Robimy zasmażkę z jednej trzeciej szklanki wody, wsypujemy do niej 3 łyżki mąki i mieszamy. Następnie wlewamy to na patelnię z naszym daniem i chwile gotujemy, jakąś minutę aż zgęstnieje. Na końcu podajemy makaron nie mieszając z masą tylko polewając na górze i posypujemy świeżą natką z pietruszki, lub w zimie suszoną. Można zastąpić świeżym oregano. Dla dodania smaku można posypać jeszcze szczyptą sera parmezanu. Danie na 4 osoby do syta ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 25.09.2010 10:33
Proste i smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak