Spagetti z szynką i serem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spagetti

    500 gram
  • szynka konserwowa

    100 gram
  • mleko

    200 ml
  • kostka rosołowa

    1 szt
  • mąka pszenna (łyżki)

    3 łyżki
  • woda

    1/3 szklanki
  • natka pietruszki

    pół łyżki
  • ser gouda

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. W między czasie wlewamy na patelnię 200 ml czyli szklankę mleka, dodajemy posiekaną w kostkę szynkę i starty na tarle ser żółty. Dodajemy kostkę rosołową do tego.Czekamy aż się zagotuje ciągle mieszając by się ser nie przypalił i mleko. Robimy zasmażkę z jednej trzeciej szklanki wody, wsypujemy do niej 3 łyżki mąki i mieszamy. Następnie wlewamy to na patelnię z naszym daniem i chwile gotujemy, jakąś minutę aż zgęstnieje. Na końcu podajemy makaron nie mieszając z masą tylko polewając na górze i posypujemy świeżą natką z pietruszki, lub w zimie suszoną. Można zastąpić świeżym oregano. Dla dodania smaku można posypać jeszcze szczyptą sera parmezanu. Danie na 4 osoby do syta ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 25.09.2010 10:33
Proste i smaczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat