Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos ze świeżych podgrzybków

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

podgrzybki 15 sztuk
cebula 1
masło roślinne 1-2 łyżki
śmietana 1 szklanka
woda 1 szklanka
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sos ze świeżych podgrzybków

Kroki postępowania

1
Młode podgrzybki oczyszczamy, małe kroimy na pół a większe na krzyż.
Krok 1 - Sos ze świeżych podgrzybków foto
2
Cebulę kroimy w zgrabna kostke i razem z grzybami przekładamy na patelnie i smażymy na maśle - doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Sos ze świeżych podgrzybków foto
3
Kiedy cebulka ładnie się zrumieni i calośc zacznie się przypiekać wlewamy wodę i na wolnym ogniu dusimy do czasu aż prawie całość wody odparuje, a grzyby będą miękkie.
Krok 3 - Sos ze świeżych podgrzybków foto
4
Następnie wlewamy śmietanę, ponownie doprawiamy i czekamy aż nieco zgęstnieje.
Krok 4 - Sos ze świeżych podgrzybków foto
5
Gorącym sosem polewamy ziemniaki.
Krok 5 - Sos ze świeżych podgrzybków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 18.10.2014 12:13
Wspaniały sosik:)
inka2012 18.10.2014 09:32
wygląda smakowicie :)
marcia15 18.10.2014 09:24
takie sosy są pyszne
pajbek 17.10.2014 20:39
Robię podobnie :-)
Katarzyna59 17.10.2014 20:28
uwialbiam taki sos
gosia1988 17.10.2014 19:22
taki obiad uwielbiam - a sos z grzybkami super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak