Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z suszonych grzybów

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby suszone 40 g
masło klarowane 1 łyżka
szalotka 2 szt
śmietanka kremowa 200 ml
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z suszonych grzybów

Suszone grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością buliony i zostawiamy na 24h. Po tym czasie gotujemy. Kiedy grzyby będą miękkie wyławiamy je i kroimy w paski. Wywar zachowujemy. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Drobno siekamy szalotki. Szklimy na maśle. Dodajemy posiekane grzyby i przesmażamy razem kilka minut. Śmietankę łączymy ze szklanką wywaru z gotowania grzybów. Dolewamy na patelnię. Redukujemy do pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

odjechana 30.12.2014 00:35
Uwielbiam taki :)
Hrabina w kuchni 29.12.2014 23:03
Bardzo taki lubię.
Megg 29.12.2014 21:23
aromatyczny sosik
Mniam 29.12.2014 18:44
Najlepszy sos grzybowy. Taki jadłam na Wigilię :)
Ania84 29.12.2014 17:59
lubię taki aromatyczny sosik
cukiereczek 29.12.2014 17:49
domowy pachnący sos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak