Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos z kurkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kurki 500 g
cebula 4 szt
śmietana kremówka 300 ml
sól
pieprz
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Sos z kurkami

Kroki postępowania

1
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy do rondelka na rozgrzany olej. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy pod przykryciem do miękkości.
Krok 1 - Sos z kurkami foto
2
Kurki dokładnie oczyszczamy i dorzucamy do usmażonej cebuli.
Krok 2 - Sos z kurkami foto
3
Smażymy je przez chwilę co jakiś czas mieszając.
Krok 3 - Sos z kurkami foto
4
Gdy grzybki zmiękną i puszczą swój sos, wówczas wolnym strumieniem wlewamy do nich śmietanę kremówkę. Sos dokładnie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Możemy go jeszcze doprawić pieprzem.
Krok 4 - Sos z kurkami foto
5
Gotowy sos podajemy z ziemniakami, kaszami bądź kopytkami.
Krok 5 - Sos z kurkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak