Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos winny dla drobiu i dziczyzny

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wywar drobiowy 500 ml
natka pietruszki 1 pęczek
oliwa 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
suszone zioła
pomarańcza 1 sztuka
masło 50 gram
mąka 1 1/2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
gęsta śmietana 3 łyżki
brandy 3 łyżki
białe wino 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Sos winny dla drobiu i dziczyzny

Do miseczki wsypałam 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, suszone zioła , oliwę oraz dużą szczyptę pieprzu. Wymieszałam. Z pomarańczy starłam skórkę a sok wycisnęłam.Odstawiłam. Na dużej patelni roztopiłam masło- gdy zaczęło skwierczeć dosypałam startą skórkę z pomarańczy, dolałam brandy.Dusiłam ok.2 minut aż alkohol wyparował. Wlałam na patelnię sok z pomarańczy, wino .Na koniec dodałam wymieszane masło z mąką oraz wywar. Wsypałam cukier.Dusiłam 3 minuty na wolnym ogniu. Dodałam śmietanę.Podawałam z mięsem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak