Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos warzywny z pieczarkami, selerem naciowym i bakłażanem do słoików

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 1,5 kg
cebula biała 2-3 duże
seler naciowy 1 pęczek
bakłażan 1 duży
pieczarki 300 g
cukinia 2 średnie
pomidory 1 kg
olej rzepakowy 5 łyżek
papryczka chili 1 średnia
cukier do smaku
sól do smaku
Czosnek suszony Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
koncentrat pomidorowy do smaku
oregano

Porada

Sosu (w zależności od konsystencji) można użyć do posmarowania pizzy, jako dodatku do ryżu, makaronu albo do duszenia mięsa. Może też posłużyć jako baza do zup i innych sosów.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos warzywny z pieczarkami, selerem naciowym i bakłażanem do słoików

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w piórka, lekko zrumienić na oleju, dodać pokrojoną w paski paprykę i razem przesmażyć kilka minut stale mieszając. Dodać seler naciowy pokrojony w plasterki. Podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem na minimalnym płomieniu.
Krok 1 - Sos warzywny z pieczarkami, selerem naciowym i bakłażanem do słoików foto
2
Dodać cukinię bez skórki pokrojoną w kostkę. Wymieszać i poddusić parę minut.
Krok 2 - Sos warzywny z pieczarkami, selerem naciowym i bakłażanem do słoików foto
3
Dołożyć pokrojone pieczarki - mogą być same ogonki, jeśli kapelusze zostały użyte do innej potrawy. Wymieszać z warzywami.
Krok 3 - Sos warzywny z pieczarkami, selerem naciowym i bakłażanem do słoików foto
4
Bakłażana pokroić w plasterki lub w kostkę, ale i tak się rozpadnie podczas duszenia.
Krok 4 - Sos warzywny z pieczarkami, selerem naciowym i bakłażanem do słoików foto
5
Dusić, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Krok 5 - Sos warzywny z pieczarkami, selerem naciowym i bakłażanem do słoików foto
6
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w cząstki, dołożyć posiekaną papryczkę chili - zmiksować (można przetrzeć przez sito aby usunąć pestki) i połączyć z warzywami - ponownie zmiksować do takiej konsystencji, jaką lubimy.
Krok 6 - Sos warzywny z pieczarkami, selerem naciowym i bakłażanem do słoików foto
7
Sos zagotować, dodać przyprawy oraz koncentrat pomidorowy do smaku i dusić kilka minut stale mieszając.
Sosem napełnić dowolne słoiki i zapasteryzować.
Krok 7 - Sos warzywny z pieczarkami, selerem naciowym i bakłażanem do słoików foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 13.09.2014 14:39
pewnie, że warto, przynajmniej ze względu na tanie warzywa - a doprawić zawsze można po swojemu :) a zimą otwieramy słoik i połowa roboty (najbrudniejszej) za nami ;)
Stenka 12.09.2014 21:37
warto zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak