Na ostro: Pikantne leczo z chorizo

Na ostro: Pikantne leczo z chorizo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2 sztuki
  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • bakłażan

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • pieczarki

    100 g
  • szczypiorek

    pęczek
  • chorizo

    2 kiełbaski
  • passata pomidorowa

    200 ml
  • olej rzepakowy

  • papryka słodka mielona

  • sól i pieprz

  • bagietka

    czosnkowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Na ostro: Pikantne leczo z chorizo foto
Przygotować składniki.
Krok 2 - Na ostro: Pikantne leczo z chorizo foto
Przygotować warzywa: umyte papryki przekroić na pół, wydrążyć pestki i pokroić w paski. Umyte cukinie przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półtalarki. Umytego bakłażana pokroić w plastry, cebule w pióra, a obrane pieczarki w plasterki.
Krok 3 - Na ostro: Pikantne leczo z chorizo foto
Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć cebule, a następnie pieczarki. W drugim rondlu na rozgrzanym tłuszczu cukinię, papryki i bakłażana.
Krok 4 - Na ostro: Pikantne leczo z chorizo foto
Gdy warzywa staną się miękkie, dodać przygotowane wcześniej cebule i pieczarki. Wymieszać, dodać pomidory i gotować na wolnym ogniu. Następnie przesmażyć na patelni pokrojone chorizo i przełożyć do rondla z warzywami.
Krok 5 - Na ostro: Pikantne leczo z chorizo foto
Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Gotowe leczo posypać szczypiorem i podawać z chrupiącą bagietką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

23.03.2018 07:45
Bardzo lubię pikantne potrawy, mój mąż mniej. :D

Wacław

05.10.2016 14:04
moje smaki,lubię takie dania :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat