Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos waniliowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 200 ml
śmietana 30% 200 ml
laska wanilii 1 sztuka
cukier 2 łyżki z prawdziwą wanilią
żółtko jajek 3 sztuki

Porada

Aksamitny , aromatyczny sos waniliowy który możemy podać na ciepło i na zimo. idealny do lodów , gofrów , szarlotki oraz ciepłych pierogów z owocami czy klusek na parze.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos waniliowy

Mleko podgrzać ze śmietanką, wydrążonym miąższem z wanilii oraz kora waniliową. ( nie gotować).

Żółtka utrzeć z cukrem na puch.

Mieszankę mleczną małym strumieniem przelać do żółtek cały czas miksując.
sos ponownie postawić na gaz , podgrzewać do momentu aż zgęstnieje.

podawać na ciepło lub zimno.

sos przechowywać w lodówce ,w zamkniętym pojemniczku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 09.07.2017 14:40
Dokładnie :)
Ola1984 09.07.2017 11:49
Pyszny dodatek do dań na słodko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak