Sos turecki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jogurt bałkański

    340 g
  • majonez

    3 łyżki
  • octu winnego

    1 łyżeczka
  • czosnek

    5 ząbków
  • sól, pieprz

    do smaku
  • chili

    szczypta lub
  • sos chili

    2-3 łyżki
  • szczypiorek

    do smaku
  • koperek

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szczypiorek i koperek drobno siekamy i mieszamy z resztą składników.Wstawiamy do lodówki; można na całą noc, można na chwilkę aby się przegryzło.
Pyszny sos do mięsa, ryb, warzyw, tortilli, kebabu etc

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cukiereczek 27.06.2011 08:38
ciekawy sos
Mysiunia 08.01.2011 11:39
świetny przepis!
MAR3STA 25.11.2010 12:59
chętnie spróbuję!
Aida 17.11.2010 14:35
w składnikach powinno być: szczypta chili lub 2-3 łyżki sosu chili; do smaku sól i pieprz

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat