Sos truskawkowo-malinowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • truskawki

    25 dag
  • maliny świeże

    25 dag
  • śmietanka kremowa

    1/2 szkl
  • kisiel truskawkowy

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • cukier puder

    do smaku
  • sok z cytryny

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do rondla włożyć umyte i oczyszczone owoce, wlać 2 łyżki wody i zagotować. Następnie przetrzeć przez sito, dodać cukier waniliowy, sok z cytryny i wymieszać. 1 szkl wody zagotować. Kisiel i mąkę rozprowadzić w 1/3 szkl zimnej wody, wlać do gotującej się 1 szkl wody ciągle mieszając zagotować. Gdy kisiel lekko przestygnie dodać śmietanę i przecier z owoców, przyprawić do smaku cukrem pudrem i dokładnie wymieszać. Podawać do naleśników, ryży, racuchów i deserów.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 24.03.2013 07:53
przepyszny sos, palce lizać
IlonaAlbertos 26.07.2012 21:43
Super sos do deserów.
Motorek 27.06.2012 13:29
pyszniutki
ankaryba 13.06.2012 08:23
pychotka :-)
Iwona51 27.11.2011 00:56
smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat