Sos śliwkowy do kaczki po pekińsku.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki duże

    6 szt
  • konfitura morelowa

    5 łyżek
  • sos sojowy

    4 łyżki
  • papryczka chili

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sos śliwkowy do kaczki po pekińsku. foto
Sos sporządzany z solonych chińskich śliwek i moreli ma słodko-kwaśny smak. Macza się w nim pieczone ,gotowane mięsa ,a przede wszystkim pieczoną kaczkę.
W moim przepisie wykorzystuję nasze wspaniałe ciemne ,duże śliwki lub węgierki.
Krok 2 - Sos śliwkowy do kaczki po pekińsku. foto
Śliwki podgotować ,dodać resztę składników ,gotować jeszcze 1-2 min i zmiksować.
Można doprawić do smaku ,regulując smak słodko-kwaśny do własnego „pH” ,np.syropem cukrowym lub zwykłym cukrem.
Krok 3 - Sos śliwkowy do kaczki po pekińsku. foto
Sos przełożyć do wyparzonych słoiczków ,zakręcić i niech czeka na swoją kolej ,oczywiście wtedy ,jeżeli nie podajemy go od razu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beata999 03.11.2013 21:32
Dobrze ,że dodałeś też sos ,czyli mam cały zestaw.Tylko stolika okrągłego brakuje.
Gabi44 03.11.2013 19:32
Jest to bardzo interesujący .Dodaję go do również do innych mięs,a nawet sałatek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat