odc. 19 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Pikantne szaszłyki z sałatką z mango, odc. 19

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Szaszłyki z polędwicy wołowej, pieczarek i cebuli z pikantną sałatką z mango, awokado i chili. Danie pełne aromatu, różnorodnych smaków i kolorów. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Główne składniki

  • wołowina

    400 gramów
  • pieczarki brązowe

    10 sztuk
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki

Marynata

  • oliwa extra virgin

    3 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • Musztarda czeska Prymat

    2 łyżeczki
  • Stek z grilla Prymat

    do smaku

Sałatka

  • melon gallo

    1/5 sztuki
  • mango

    1/3 sztuki
  • awokado

    1 sztuka
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • świeża kolendra

    1 pęczek
  • ocet ryżowy

    2 łyżki
  • oliwa extra virgin

    3 łyżki
  • pita

    2 sztuki
  • Kardamon mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania sałatki.

1. Awokado dzielimy na pół, wyjmujemy pestkę, a przy pomocy łyżki wyjmujemy miąższ ze skórki. Następnie kroimy awokado, mango i melona w większą kostkę.

2. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną kolendrę, papryczkę chili i ocet ryżowy, mieszamy.

3. Na koniec dodajemy pokrojone owoce i kardamon i ponownie mieszamy wszystkie składniki. Gotową sałatkę odstawiamy.

 

Zabieramy się za przygotowanie marynaty do szaszłyków.

1. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy musztardę czeską
i sos sojowy. Doprawiamy do smaku przyprawą do steka i mieszamy.

2. Wołowinę kroimy na kawałki, cebulę kroimy na pół i oddzielamy piórka.

3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy wołowinę, cebulę i pieczarki.

4. Szaszłyki smarujemy marynatą z obydwu stron za pomocą pędzelka.

5. W międzyczasie, przez 5 - 10 minut, podgrzewamy gotowe chlebki pita w piekarniku nagrzanym do 180 st. 

6. Na patelni ryflowanej grillujemy szaszłyki na złoty kolor z obydwu stron. Po przewróceniu polewamy jeszcze odrobiną sosu.

7. Podgrzaną pitę kroimy na małe kawałki.

 

Sposób podania

1. Na talerz nakładamy sałatkę, na niej szaszłyki i kawałki pity.

2. Dekorujemy kolendrą i chili.

 

Doradca Smaku
Przygotowując szaszłyki na tradycyjnym grillu, warto wcześniej namoczyć patyczki, by się nie spaliły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat