Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Doradca Smaku XIII: Pikantne szaszłyki z sałatką z mango, odc. 19

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(55)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Szaszłyki z polędwicy wołowej, pieczarek i cebuli z pikantną sałatką z mango, awokado i chili. Danie pełne aromatu, różnorodnych smaków i kolorów. 

Składniki:

Główne składniki

wołowina
400 gramów
pieczarki brązowe
10 sztuk
cebula czerwona
1/2 sztuki

Marynata

oliwa extra virgin
3 łyżki
sos sojowy
2 łyżki
Musztarda czeska Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Stek z grilla Prymat
do smaku

Sałatka

melon gallo
1/5 sztuki
mango
1/3 sztuki
awokado
1 sztuka
papryczka chili
1 sztuka
świeża kolendra
1 pęczek
ocet ryżowy
2 łyżki
oliwa extra virgin
3 łyżki
pita
2 sztuki
Kardamon mielony Prymat
do smaku
Sklep Prymat

Porada

Przygotowując szaszłyki na tradycyjnym grillu, warto wcześniej namoczyć patyczki, by się nie spaliły.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Pikantne szaszłyki z sałatką z mango, odc. 19

Zaczynamy od przygotowania sałatki.

1. Awokado dzielimy na pół, wyjmujemy pestkę, a przy pomocy łyżki wyjmujemy miąższ ze skórki. Następnie kroimy awokado, mango i melona w większą kostkę.

2. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną kolendrę, papryczkę chili i ocet ryżowy, mieszamy.

3. Na koniec dodajemy pokrojone owoce i kardamon i ponownie mieszamy wszystkie składniki. Gotową sałatkę odstawiamy.

 

Zabieramy się za przygotowanie marynaty do szaszłyków.

1. Do miski wlewamy oliwę, dodajemy musztardę czeską
i sos sojowy. Doprawiamy do smaku przyprawą do steka i mieszamy.

2. Wołowinę kroimy na kawałki, cebulę kroimy na pół i oddzielamy piórka.

3. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy wołowinę, cebulę i pieczarki.

4. Szaszłyki smarujemy marynatą z obydwu stron za pomocą pędzelka.

5. W międzyczasie, przez 5 - 10 minut, podgrzewamy gotowe chlebki pita w piekarniku nagrzanym do 180 st. 

6. Na patelni ryflowanej grillujemy szaszłyki na złoty kolor z obydwu stron. Po przewróceniu polewamy jeszcze odrobiną sosu.

7. Podgrzaną pitę kroimy na małe kawałki.

 

Sposób podania

1. Na talerz nakładamy sałatkę, na niej szaszłyki i kawałki pity.

2. Dekorujemy kolendrą i chili.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak