Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Pieczony okoń po azjatycku, odc. 18
Zaczynamy od przygotowania marynaty i ryby
1. Sos rybny i sos sojowy mieszamy z musztardą. Dokładamy miód i ponownie mieszamy, a następnie doprawiamy mielonym imbirem.
2. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy filet z okonia i smarujemy go marynatą.
3. Rybę wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy około 20 minut (w zależności od wielkości fileta).
Czas na przygotowanie dodatków.
1. Paprykę kroimy w paseczki, siekamy chili, cebulę w piórka, a pora w talarki.
2. Na rozgrzanego woka wlewamy olej sezamowy, wrzucamy paprykę i cebulę. Po chwili, jak już warzywa trochę się podsmażą, dodajemy pora, następnie fasolkę. Wszystko co chwila mieszamy ze sobą.
3. Polewamy pozostałą częścią marynaty i doprawiamy przyprawą do dań kuchni chińskiej.
4. Ponownie mieszamy. Krótko smażymy, tak aby warzywa pozostały chrupiące.
Sposób podania:
1. Na drewnianą deskę najpierw nakładamy warzywa, następnie na nich układamy upieczoną rybę.
2. Danie ozdabiamy szczypiorkiem i ćwiartkami cytryny.