odc. 18 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Pieczony okoń po azjatycku, odc. 18

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Zaproście do swojej kuchni orientalne smaki i przygotujcie przepysznego pieczonego okonia po azjatycku z chrupiącymi warzywami. 

Idealny pomysł na zdrowy obiad dla całej rodziny. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba

  • okoń

    1 (wyfiletowana) sztuka

Marynata

  • sos rybny

    2 łyżki
  • olej sezamowy

    1 łyżka
  • Musztarda miodowa Prymat

    2 łyżeczki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • miód wielokwiatowy

    2 łyżeczki
  • Imbir mielony Prymat

    do smaku

Dodatki

  • fasolka szparagowa zielona (ugotowana)

    100 gramów
  • fasolka szparagowa żółta (ugotowana)

    100 gramów
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • por (biała część)

    1/2 sztuki
  • olej sezamowy

    do smażenia
  • papryczka chili

    1/2 sztuki
  • Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat

    do smaku
  • Szczypiorek cienki

    do dekoracji
  • cytryna

    2 ćwiartki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania marynaty i ryby

1. Sos rybny i sos sojowy  mieszamy z musztardą. Dokładamy miód i ponownie mieszamy, a następnie doprawiamy mielonym imbirem.

2. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy filet z okonia i smarujemy go marynatą.

3. Rybę wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy około 20 minut (w zależności od wielkości fileta).

 

Czas na przygotowanie dodatków.  

1. Paprykę kroimy w paseczki, siekamy chili, cebulę w piórka, a pora w talarki.

2. Na rozgrzanego woka wlewamy olej sezamowy, wrzucamy paprykę i cebulę. Po chwili, jak już warzywa trochę się podsmażą, dodajemy pora, następnie fasolkę. Wszystko co chwila mieszamy ze sobą.

3. Polewamy pozostałą częścią marynaty i doprawiamy przyprawą do dań kuchni chińskiej.

4. Ponownie mieszamy. Krótko smażymy, tak aby warzywa pozostały chrupiące.

 

Sposób podania:

1. Na drewnianą deskę najpierw nakładamy warzywa, następnie na nich układamy upieczoną rybę.

2. Danie ozdabiamy szczypiorkiem i ćwiartkami cytryny.

 

Doradca Smaku
Zieloną fasolka zachowa kolor, jeśli po ugotowaniu zahartujemy ją w zimnej wodzie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat