Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Pieczony okoń po azjatycku, odc. 18

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(67)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Zaproście do swojej kuchni orientalne smaki i przygotujcie przepysznego pieczonego okonia po azjatycku z chrupiącymi warzywami. 

Idealny pomysł na zdrowy obiad dla całej rodziny. 

Składniki:

Ryba

okoń 1 (wyfiletowana) sztuka

Marynata

sos rybny 2 łyżki
olej sezamowy 1 łyżka
Musztarda miodowa Prymat 2 łyżeczki
sos sojowy 2 łyżki
miód wielokwiatowy 2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat do smaku

Dodatki

fasolka szparagowa zielona (ugotowana) 100 gramów
fasolka szparagowa żółta (ugotowana) 100 gramów
cebula czerwona 1/2 sztuki
por (biała część) 1/2 sztuki
olej sezamowy do smażenia
papryczka chili 1/2 sztuki
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat do smaku
Szczypiorek cienki do dekoracji
cytryna 2 ćwiartki
papryka czerwona 1/4 sztuki

Porada

Zieloną fasolka zachowa kolor, jeśli po ugotowaniu zahartujemy ją w zimnej wodzie.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Pieczony okoń po azjatycku, odc. 18

Zaczynamy od przygotowania marynaty i ryby

1. Sos rybny i sos sojowy  mieszamy z musztardą. Dokładamy miód i ponownie mieszamy, a następnie doprawiamy mielonym imbirem.

2. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy filet z okonia i smarujemy go marynatą.

3. Rybę wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i pieczemy około 20 minut (w zależności od wielkości fileta).

 

Czas na przygotowanie dodatków.  

1. Paprykę kroimy w paseczki, siekamy chili, cebulę w piórka, a pora w talarki.

2. Na rozgrzanego woka wlewamy olej sezamowy, wrzucamy paprykę i cebulę. Po chwili, jak już warzywa trochę się podsmażą, dodajemy pora, następnie fasolkę. Wszystko co chwila mieszamy ze sobą.

3. Polewamy pozostałą częścią marynaty i doprawiamy przyprawą do dań kuchni chińskiej.

4. Ponownie mieszamy. Krótko smażymy, tak aby warzywa pozostały chrupiące.

 

Sposób podania:

1. Na drewnianą deskę najpierw nakładamy warzywa, następnie na nich układamy upieczoną rybę.

2. Danie ozdabiamy szczypiorkiem i ćwiartkami cytryny.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak