Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos serowy do ryżu

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 2 szklanki
kostka rosołowa 1
serek topiony podłużny 1
mleko 3/4 szklanki
żółtko surowe 1
mąka 2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos serowy do ryżu

Dwie szklanki wody wlewamy do mniejszego garnka, dodajemy kostkę rosołową i zagotowujemy. Serek topiony kroimy na kawałki i wrzucamy do rosołu. Wolno gotujemy mieszając, aż serek się rozpuści. Gdy serek się rozpuści to dodajemy żółtko wymieszane z mlekiem i mąką. Doprowadzamy do wrzenia. Na koniec wlewamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 08.02.2014 22:38
apetyczny sos i pyszny
ada.la 02.02.2014 08:33
ciekawy sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak