Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos sambal oelek

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryczka chili 26 sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 4 łyżeczki
limonka 1 sztuka
cukier brązowy 2 łyżki
ocet ryżowy 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
oliwa 3 łyżki
ocet winny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos sambal oelek

1. Papryczki myjemy, odcinamy ogonki i kroimy w centymetrowe paski (nie usuwamy pestek). Obieramy czosnek.
2. Pokrojone papryczki, czosnek, sól i cukier wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji pasty.
3. Przekładamy pastę do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy pasta będzie już ciepła dodajemy sok z cytryny/limonki, oliwę, ocet ryżowy i ocet winny. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
4. Przekładamy sos do małych słoiczków i pasteryzujemy około 15-20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 28.03.2017 00:04
O rany... ależ to musi palić! ;) nie wiem, czy odważyłabym się spróbować :D
Habibi 24.03.2017 12:12
Ja również sambal kupuję, bo nie mam dostępu do indonezyjskich papryczek - ale proponuję zrobić własną kompozycję, bo to duża frajda :)
Habibi 24.03.2017 12:11
Też robię takie sosy czy pasty, choć akurat oryginalny kupny indonezyjski sambal ma charakterystyczny smak z powodu odpowiednich odmian chili, a każda z nich smakuje inaczej... poza piekielną ostrością oczywiście ;) No i nie blenduje się go, ale rozciera w kamiennym moździerzu - stąd nazwa OELEK oznaczająca właśnie ten moździerz ;)
Róża1 22.03.2017 11:01
świetny przepis :-)
AZgotuj 22.03.2017 10:47
do tej pory kupowałam :)
Madzai 22.03.2017 10:24
Super pomysł
Renataj 21.03.2017 22:55
Interesujący przepis wart wypróbowania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak