Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomidorowy z papryką do makaronu, mięsa lub ryżu

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 90 dag
papryka czerwona 2 sztuka
cebula 1 sztuka
ząbek czosnku 2 sztuka
pieprz 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowy z papryką do makaronu, mięsa lub ryżu

Pomidory myjemy dokładnie. Sparzamy wrzątkiem, usuwamy szypułki, obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki. Smażymy przez 10 minut na średnim ogniu, w tym czasie 2-3 razy mieszamy pomidory, aby nam się nie przypaliły.

Pomidory miksujemy dokładne blenderem, a następnie przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się wszystkich pestek.

Paprykę smarujemy odrobiną oleju i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do chwili, aż skórka zacznie ciemnieć i się marszczyć.

Każdą paprykę wkładamy do osobnego foliowego worka, który zawiązujemy. Pozostawiamy do ostudzenia. Obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

Cebulę i czosnek obieramy z łupinek, siekamy w drobną kostkę. Podsmażamy przez 2 minuty na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju rzepakowego. Dodajemy pokrojoną paprykę, a po kolejnych 2-3 minutach przecier pomidorowy. Smażymy razem przez 5 minut.

Wszystkie składniki miksujemy dokładnie blenderem.

Dodajemy pieprz młotkowany z kolendrą i zioła prowansalskie, gotujemy do chwili uzyskania pożądanej konsystencji (ja gotowałam jeszcze 2 minuty, bo po ostudzeniu sos i tak trochę jeszcze zgęstniał). Doprawiamy do smaku solą.

Sos wyszedł dostyć ostry. więc jeśli wolicie nieco łagodniejsze potrawy, polecam trochę zmniejszyć ilość pieprzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiola 30.08.2022 12:48
Jak przechowywać taki sos?
Doradca Smaku 30.08.2022 13:36
Po zapasteryzowaniu można przechowywać sos w zaciemnionym, chłodnym miejscu - np. w piwnicy czy spiżarce. Otwarty sos przechowywać w lodówce. pozdrawiam, Doradca Smaku
Klausia 02.06.2015 14:19
mój ulubiony :)
iziona 02.05.2014 20:33
Robię podobny, ale niestety już zapasy na ten rok się pokończyły
monika141 02.05.2014 08:50
ja również na pewno wypróbuje
ao_12 02.05.2014 07:57
w sezonie pomidorowym wypróbuję :)
Róża1 01.05.2014 22:00
sosik palce lizać :-) , godny polecenia :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak