Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomidorowy masala

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

przecier pomidorowy 500 ml
ząbek czosnku 2 szt
masło klarowane 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1/2 łyżeczki
cukier brązowy 1 łyżeczka
ocet balsamiczny 2 łyżeczki
smietana kremowa 5-6 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowy masala

Kroki postępowania

1
W garnku roztopić masło. Następnie wrzucić starty czosnek. Podsmażyć na średnim ogniu przez ok minutę. Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy przez minutę.
Krok 1 - Sos pomidorowy masala foto
2
Dodajemy przecier, cukier, ocet. Wszystko zagotować.
Krok 2 - Sos pomidorowy masala foto
3
Następnie zmniejszyć ogień do minimum i dusić przez 10 minut mieszając co jakiś czas. Do sosu można dodać kurczaka z przepisu kurczak takki i gotować go przez 10 minut w sosie.
Krok 3 - Sos pomidorowy masala foto
4
Po wystygnięciu dodać śmietanę. Do sosu można również dodać owoce morza np. krewetki. Całość podawać z jogurtem, ryżem bądź chlebkami z tortilli.
Krok 4 - Sos pomidorowy masala foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał3 12.05.2013 20:21
wyśmienite jedzonko
Boska_Agatka 12.05.2013 20:19
pyszności palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak