Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowy do kopytek
Pomidory sparzamy gorącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (tak, jak cebulę).
W rondelku rozgrzewamy masło klarowane lub olej, wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Dorzucamy pokrojone pomidory, porwane na kawałki liście bazyli, szczyptę soli, pieprzu i cukru, zalewamy wodą tak, aby przykryła pomidory i gotujemy na średnim palniku, aż woda zredukuje się do połowy. Dodajemy koncentrat pomidorowy lub zagęszczony sok pomidorowy i mielimy całość blenderem.
Jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy dodać trochę wody i pomieszać. Na końcu dodajemy łyżeczkę zimnego masła i mieszamy – dzięki temu sos będzie aksamitny.
Do 2-3 litrów osolonej, wrzącej wody wrzucamy pojedyńczo zmrożone kopytka. Do wody można dodać odrobinę masła, aby kopytka się nie sklejały. Gotujemy jeszcze 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Kopytka dzielimy na porcję i polewamy gorącym sosem.
Nawet się nie obejrzysz, a kopytka znikną z talerza :)