Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomidorowo-warzywny na zimę

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 2 kg
marchew 1 kg
pietruszka 1 kg
seler 0,5 kg
cebula czerwona 0,5 kg
czosnek 1 główka
oliwa 1 szklanka
pieprz do smaku
sól do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowo-warzywny na zimę

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki lub ósemki. W rondelku rozgrzewamy trzy łyżki oliwy, wrzucamy pomidory i dusimy na małym ogniu do czasu aż się rozgotują. Następnie miksujemy. Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. W drugim rondelku rozgrzewamy pozostałą oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek i dusimy do czasu aż staną się przeźroczyste. Marchew, seler, pietruszkę obieramy, opłukujemy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i dodajemy do rondla z cebulą z czosnkiem. Dusimy do miękkości. Dodajemy zmiksowane pomidory i doprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze ok. 20 min. Sos przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 25 min w temp. 90 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 20.05.2013 22:02
bardzo fajny jest ten przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak