Sos pomidorowo paprykowy ostry

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory polne

    6 kg
  • marchewki średnie

    2 sztuki
  • jabłka

    4 sztuki
  • cukinia

    1 kg
  • ocet 10 %

    2 łyżki
  • papryka czerwona

    2 kg
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    1 do smaku
  • seler średnia

    1/2 sztuki
  • czosnek

    4 ząbki
  • olej rzepakowy

    1 do smaku
  • gorczyca

    1 łyżka
  • liście laurowe

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    10 ziaren
  • papryczka chili

    2 sztuki
  • biała cebula

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sos pomidorowo paprykowy ostry foto
Pomidory myje, następnie sparzam i obieram skórkę. Wykrawam ogonki. Marchew, seler, jabłka obieram, ścieram na tarce jarzynowej oczka średnie, razem z cukinią której nie obieram ze skóry. Cebulę kroję drobno, czosnek obieram i przeciskam przez praskę.
Krok 2 - Sos pomidorowo paprykowy ostry foto
W brytfannie na oleju, przesmażam lekko warzywa wymienione wyżej, dodaję paprykę czerwoną pokrojoną na kawałki, oraz papryczki chili. Uważać żeby nie przypalić, mają się lekko zeszklić. Dodaję pokrojone pomidory, gorczycę, liście laurowe, sól, ocet, cukier, smażę na wolnym ogniu 5-6 godzin. Ja przesmażałam dwa dni. Następnie wyjęłam liście laurowe i ziarenka ziela i całość zmiksowałam blenderem i przecedziłam przez gęste sito. Masę przełożyłam do mniejszego garnka bo po wysmażeniu zostało objętościowo jej mniej. Dalej smażyłam na wolnym ogniu przez następnych kilka godzin, do momentu uzyskania konsystencji gęstej.
Krok 3 - Sos pomidorowo paprykowy ostry foto
Przelewam do wyparzonych słoiczków, zakręcam i gotuję w garnku z wodą wypełnionym do połowy słoików Gotuję 5 minut od zagotowania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 14.10.2013 11:15
pyszny sosik na zimę:-)
Łucja 09.10.2013 22:28
pyszny sos! zjadłabym do makaronu :D
msmors 09.10.2013 14:28
bosko ostry sos, super
Janina 09.10.2013 14:27
Bardzo fajny sos;)
juuusta 09.10.2013 12:56
rewelacja :)
Mniam 09.10.2013 12:52
Fajny sos do dań. W zimie jak znalazł.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat