Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos polski

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko ugotowane na twardo 3 szt
chrzan tarty 2 łyżki
szczypiorek 1 duży pęczek
natka pietruszki 1/2 pęczka
śmietana kwaśna 1 szkl
cukier puder 1 szczypta
cebula 1 łyżeczka startej na tartce
sok z cytryny 1,5-2 owoców
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat

Porada

Sos powinien mieć lekko kwaskowy i ostry smak z wyczuwalnym aromatem pietruszki. Soku z cytryny nie dajemy całego od razu,aby sos nie był za kwaśny. Sos świetnie smakuje nie tylko z mięsem,ja podaję z nim kotlety jaglane.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos polski

Żółtka przetrzeć przez sito,wymieszać z sokiem cytrynowym,dodać śmietanę,drobno pokrojoną zieleninę i resztę składników,doprawić solą,pieprzem i odrobiną cukru pudru, aby przełamać smak- wymieszać i na koniec dodać drobno posiekane białka.Jeszcze raz wymieszać.Odstawić do lodówki . Sos podawać do zimnych mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 04.10.2016 20:26
pyszny sos uwielbiam chrzan:-)
paniusiaewa 28.09.2016 19:41
Babciny przepis. Właściwie dawno nie robiłam. Dziękuję za przypomnienie.
Ela15 14.08.2016 16:47
bardzo dobry
adelajda 22.06.2016 19:37
Lubię takie połączenie :)
Mniam 05.06.2016 13:09
Pyszny! Lubię połączenie jajek ze szczypiorkiem i natką pietruszki. U Ciebie jeszcze chrzanik....mniam :)
Ewelina1991 05.06.2016 09:44
fajny sos!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak