Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Frittata z wędliną i serem, odc. 28

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(219)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zostały Ci ugotowane warzywa z obiadu i nie chcesz ich wyrzucać? Słusznie! Zrób pyszną fritattę z boczkiem i kiełbasą na kolację. Klikaj po przepis!

Składniki:

kiełbasa wiejska 100 gramów
boczek 100 gramów
ser gouda 4 plastry
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
marchewka ugotowana 1 sztuka
ziemniaki ugotowane 2 sztuki
jaja 4 sztuki
mleko 3,2% 1/2 szklanki

Na dip:

serek homogenizowany naturalny 200 gramów
czosnek 2 ząbki
anchois 4 sztuki
szczypiorek 1/2 pęczka
rzodkiewki 4 sztuki
cebula 1/2 sztuki

Do smaku:

Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
Cząber suszony Prymat
Pieprz biały mielony Prymat

Porada

Najpierw jajka wbijamy do małej miseczki, aby sprawdzić ich świeżość.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Frittata z wędliną i serem, odc. 28

Siekamy czosnek, cebulę, kiełbasę i boczek. W plastry kroimy ugotowane ziemniaki oraz ugotowaną marchewkę. Na suchej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku, a następnie dodajemy kiełbasę. Podsmażamy chwilę i dodajemy czosnek, cebulę, ziemniaki oraz marchewkę. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków i frytek.

Jajka wbijamy do miski, po rozkłóceniu mieszamy je z mlekiem oraz suszonym cząbrem. Tak przygotowaną masą zalewamy zawartość patelni i podsmażamy parę minut na małym ogniu, aż jajko po bokach patelni się zetnie. Na wierzchu dania układamy plastry sera gouda i wstawiamy patelnię do nagrzanego do temperatury 160-170 stopni piekarnika na 30 minut.

DIP:

Siekamy i rozgniatamy ząbki czosnku, kroimy pół cebuli w kostkę, siekamy filety anchois oraz garść szczypiorku. Rzodkiewki trzemy na tarce. Naturalny serek homogenizowany dodajemy do miski, dodajemy do niego przygotowaną wcześniej rzodkiewkę, szczypiorek, posiekane anchois, cebulę i czosnek. Całość przyprawiamy białym pieprzem mielonym i dokładnie mieszamy.

Podanie:

Frittatę kroimy na 4 części, podajemy z miseczką dipu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak