Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kiełbasa wiejska
100 gramów -
boczek
100 gramów -
ser gouda
4 plastry -
cebula
1 sztuka -
czosnek
2 ząbki -
marchewka ugotowana
1 sztuka -
ziemniaki ugotowane
2 sztuki -
jaja
4 sztuki -
mleko 3,2%
1/2 szklanki
Na dip:
-
serek homogenizowany naturalny
200 gramów -
czosnek
2 ząbki -
anchois
4 sztuki -
szczypiorek
1/2 pęczka -
rzodkiewki
4 sztuki -
cebula
1/2 sztuki
Do smaku:
-
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
-
Cząber suszony Prymat
-
Pieprz biały mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Frittata z wędliną i serem, odc. 28
Siekamy czosnek, cebulę, kiełbasę i boczek. W plastry kroimy ugotowane ziemniaki oraz ugotowaną marchewkę. Na suchej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku, a następnie dodajemy kiełbasę. Podsmażamy chwilę i dodajemy czosnek, cebulę, ziemniaki oraz marchewkę. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków i frytek.
Jajka wbijamy do miski, po rozkłóceniu mieszamy je z mlekiem oraz suszonym cząbrem. Tak przygotowaną masą zalewamy zawartość patelni i podsmażamy parę minut na małym ogniu, aż jajko po bokach patelni się zetnie. Na wierzchu dania układamy plastry sera gouda i wstawiamy patelnię do nagrzanego do temperatury 160-170 stopni piekarnika na 30 minut.
DIP:
Siekamy i rozgniatamy ząbki czosnku, kroimy pół cebuli w kostkę, siekamy filety anchois oraz garść szczypiorku. Rzodkiewki trzemy na tarce. Naturalny serek homogenizowany dodajemy do miski, dodajemy do niego przygotowaną wcześniej rzodkiewkę, szczypiorek, posiekane anchois, cebulę i czosnek. Całość przyprawiamy białym pieprzem mielonym i dokładnie mieszamy.
Podanie:
Frittatę kroimy na 4 części, podajemy z miseczką dipu.
Najpierw jajka wbijamy do małej miseczki, aby sprawdzić ich świeżość.![]()
Komentarze (0)