odc. 28 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Frittata z wędliną i serem, odc. 28

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Zostały Ci ugotowane warzywa z obiadu i nie chcesz ich wyrzucać? Słusznie! Zrób pyszną fritattę z boczkiem i kiełbasą na kolację. Klikaj po przepis!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa wiejska

    100 gramów
  • boczek

    100 gramów
  • ser gouda

    4 plastry
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • marchewka ugotowana

    1 sztuka
  • ziemniaki ugotowane

    2 sztuki
  • jaja

    4 sztuki
  • mleko 3,2%

    1/2 szklanki

Na dip:

  • serek homogenizowany naturalny

    200 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • anchois

    4 sztuki
  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • rzodkiewki

    4 sztuki
  • cebula

    1/2 sztuki

Do smaku:

  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

  • Cząber suszony Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Siekamy czosnek, cebulę, kiełbasę i boczek. W plastry kroimy ugotowane ziemniaki oraz ugotowaną marchewkę. Na suchej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku, a następnie dodajemy kiełbasę. Podsmażamy chwilę i dodajemy czosnek, cebulę, ziemniaki oraz marchewkę. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków i frytek.

Jajka wbijamy do miski, po rozkłóceniu mieszamy je z mlekiem oraz suszonym cząbrem. Tak przygotowaną masą zalewamy zawartość patelni i podsmażamy parę minut na małym ogniu, aż jajko po bokach patelni się zetnie. Na wierzchu dania układamy plastry sera gouda i wstawiamy patelnię do nagrzanego do temperatury 160-170 stopni piekarnika na 30 minut.

DIP:

Siekamy i rozgniatamy ząbki czosnku, kroimy pół cebuli w kostkę, siekamy filety anchois oraz garść szczypiorku. Rzodkiewki trzemy na tarce. Naturalny serek homogenizowany dodajemy do miski, dodajemy do niego przygotowaną wcześniej rzodkiewkę, szczypiorek, posiekane anchois, cebulę i czosnek. Całość przyprawiamy białym pieprzem mielonym i dokładnie mieszamy.

Podanie:

Frittatę kroimy na 4 części, podajemy z miseczką dipu.

Doradca Smaku
Najpierw jajka wbijamy do małej miseczki, aby sprawdzić ich świeżość.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat