Doradca Smaku XII: Frittata z wędliną i serem, odc. 28

odc. 28 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Frittata z wędliną i serem, odc. 28

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Zostały Ci ugotowane warzywa z obiadu i nie chcesz ich wyrzucać? Słusznie! Zrób pyszną fritattę z boczkiem i kiełbasą na kolację. Klikaj po przepis!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa wiejska

    100 gramów
  • boczek

    100 gramów
  • ser gouda

    4 plastry
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • marchewka ugotowana

    1 sztuka
  • ziemniaki ugotowane

    2 sztuki
  • jaja

    4 sztuki
  • mleko 3,2%

    1/2 szklanki

Na dip:

  • serek homogenizowany naturalny

    200 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • anchois

    4 sztuki
  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • rzodkiewki

    4 sztuki
  • cebula

    1/2 sztuki

Do smaku:

  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

  • Cząber suszony Prymat

  • Pieprz biały mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Frittata z wędliną i serem, odc. 28

Siekamy czosnek, cebulę, kiełbasę i boczek. W plastry kroimy ugotowane ziemniaki oraz ugotowaną marchewkę. Na suchej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku, a następnie dodajemy kiełbasę. Podsmażamy chwilę i dodajemy czosnek, cebulę, ziemniaki oraz marchewkę. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków i frytek.

Jajka wbijamy do miski, po rozkłóceniu mieszamy je z mlekiem oraz suszonym cząbrem. Tak przygotowaną masą zalewamy zawartość patelni i podsmażamy parę minut na małym ogniu, aż jajko po bokach patelni się zetnie. Na wierzchu dania układamy plastry sera gouda i wstawiamy patelnię do nagrzanego do temperatury 160-170 stopni piekarnika na 30 minut.

DIP:

Siekamy i rozgniatamy ząbki czosnku, kroimy pół cebuli w kostkę, siekamy filety anchois oraz garść szczypiorku. Rzodkiewki trzemy na tarce. Naturalny serek homogenizowany dodajemy do miski, dodajemy do niego przygotowaną wcześniej rzodkiewkę, szczypiorek, posiekane anchois, cebulę i czosnek. Całość przyprawiamy białym pieprzem mielonym i dokładnie mieszamy.

Podanie:

Frittatę kroimy na 4 części, podajemy z miseczką dipu.

Doradca Smaku
Najpierw jajka wbijamy do małej miseczki, aby sprawdzić ich świeżość.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat