Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos podgrzybkowy do klopsików

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podgrzybki 350 gram
cebula 2
masło roślinne 2 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
śmietana 30% 300 ml
Pieprz czarny mielony Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Sos podgrzybkowy do klopsików

Kroki postępowania

1
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do uzyskania rumianego koloru (doprawiamy solą).
Krok 1 - Sos podgrzybkowy do klopsików  foto
2
Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone na ćwiartki podgrzybki (mogą też być mrożone).
Krok 2 - Sos podgrzybkowy do klopsików  foto
3
Przesmażamy je 3-4 minuty, po czym zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy nieco soli i pieprzu i na wolnym ogniu gotujemy całość tak długo aż 1/3 wody odparuje.
Krok 3 - Sos podgrzybkowy do klopsików  foto
4
Następnie mąkę rozprowadzamy razem ze śmietaną i zahartowaną wlewamy do grzybowego wywaru. Energicznie mieszamy i gotujemy tak długo aż sos zgęstnieje.
Krok 4 - Sos podgrzybkowy do klopsików  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 03.08.2014 16:20
pyszny sosik
Wiktoria29 02.08.2014 10:26
musi być pyszny
Ankha 02.08.2014 07:12
Sos podgrzybkowy, to coś dla mnie :)
Beatris 01.08.2014 22:00
Przepyszny sosik:)
cukiereczek 01.08.2014 20:18
ciekawy i prosty przypis na smaczny sos
karolina1869 01.08.2014 19:01
pyszny sos
Katarzyna59 01.08.2014 18:48
pyszny sosik
Adamorek 01.08.2014 16:33
niebo w gębie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak