Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos podgrzybkowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podgrzybki 0,5 kg
cebula 1 sztuka
Bulion grzybowy 1 szklanka
masło 82% 50 gram
śmietana 30% 0,5 litra
sól i pieprz
mąka pszenna 1 łyzka

Porada

Można użyć dowolnych jadalnych świeżych grzybów.

Przepis i sposób przygotowania na: sos podgrzybkowy

Kroki postępowania

1
Świeże grzyby oczyszczamy z nieczystości leśnych. Zalecam przepłukać je zimną wodą i osuszyć.
Krok 1 - sos podgrzybkowy foto
2
Grzyby kroimy na plasterki lub na cząstki.
Krok 2 - sos podgrzybkowy foto
3
Obraną cebulę kroję w kosteczkę, podsmażam do zeszklenia na maśle. Dodaję pokrojone grzyby i duszę do odparowania wody, którą puszczą grzyby.
Krok 3 - sos podgrzybkowy foto
4
Podlewam grzyby 1 szklanką gorącego bulionu grzybowego i dusze około 10 minut.
Krok 4 - sos podgrzybkowy foto
5
Na koniec dodaję śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki. Mieszam,aż zgęstnieje ,gotuję około 2-3 minut. Po wyłączeniu doprawiam jeszcze do smaku sola i pieprzem.
Krok 5 - sos podgrzybkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 25.10.2017 20:39
ZGADZAM SIĘ :)
AsiaaK 13.09.2017 22:56
swietne zestawienie :)
Marta Ryżek-Kalkowska 12.09.2017 21:40
to tak jak ja :)
jejkuchnia 08.09.2017 15:31
Rewelacja. Grzyby mogłabym jeść codziennie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak