sos podgrzybkowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podgrzybki

    0,5 kg
  • cebula

    1 sztuka
  • Bulion grzybowy

    1 szklanka
  • masło 82%

    50 gram
  • śmietana 30%

    0,5 litra
  • sól i pieprz

  • mąka pszenna

    1 łyzka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - sos podgrzybkowy foto
Świeże grzyby oczyszczamy z nieczystości leśnych. Zalecam przepłukać je zimną wodą i osuszyć.
Krok 2 - sos podgrzybkowy foto
Grzyby kroimy na plasterki lub na cząstki.
Krok 3 - sos podgrzybkowy foto
Obraną cebulę kroję w kosteczkę, podsmażam do zeszklenia na maśle. Dodaję pokrojone grzyby i duszę do odparowania wody, którą puszczą grzyby.
Krok 4 - sos podgrzybkowy foto
Podlewam grzyby 1 szklanką gorącego bulionu grzybowego i dusze około 10 minut.
Krok 5 - sos podgrzybkowy foto
Na koniec dodaję śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki. Mieszam,aż zgęstnieje ,gotuję około 2-3 minut. Po wyłączeniu doprawiam jeszcze do smaku sola i pieprzem.
Marta Ryżek-Kalkowska
Można użyć dowolnych jadalnych świeżych grzybów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta Ryżek-Kalkowska 25.10.2017 20:39
ZGADZAM SIĘ :)
AsiaaK 13.09.2017 22:56
swietne zestawienie :)
Marta Ryżek-Kalkowska 12.09.2017 21:40
to tak jak ja :)
jejkuchnia 08.09.2017 15:31
Rewelacja. Grzyby mogłabym jeść codziennie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat