Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos pieczarkowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 400 g
cebula 1 szt
śmietana 2 łyżki
bulion 1,5 szklanki
pieprz
sól
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: sos pieczarkowy

Kroki postępowania

1
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 1 - sos pieczarkowy foto
2
Na patelni smazymy cebulkę, gdy lekko podsmaży się wrzucamy pieczarki. Smażymy, aż zmiękną.
Krok 2 - sos pieczarkowy foto
3
Do garnka nalewamy bulion, a następnie wrzucamy pieczarki. Gotujemy około 10 min, przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy śmietanę.
Krok 3 - sos pieczarkowy foto
4
Na koniec zagęszczamy sos, do kubeczka wlewamy pół szklanki wody i wrzucamy do niej obie mąki. Za pomoca trzepaczki rozbijamy tak aby nie było grudek. Wlewamy do sosu i energicznie mieszamy. Sos gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu. Smacznego!
Krok 4 - sos pieczarkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 02.12.2013 11:22
smaczny sosik
Milka100 01.12.2013 22:30
uwielbiam pieczarki w każdej postaci
Megg 01.12.2013 22:10
smaczny sosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak