Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 1/2 kg
cebula 1-2 szt
śmietana 12-procentowa 200 ml
woda 1/2 szkl
mąka 1-2 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowy

Kroki postępowania

1
Cebulę obrać i poszatkować.
Krok 1 - Sos pieczarkowy foto
2
W garnku rozgrzać 2-4 łyżki oleju i zeszklić na nim cebulę.
Krok 2 - Sos pieczarkowy foto
3
Pieczarki obrać z łupek i oczyścić.
Krok 3 - Sos pieczarkowy foto
4
Następnie pokroić je na plasterki ,
Krok 4 - Sos pieczarkowy foto
5
i dodać do zeszklonej cebulki.
Krok 5 - Sos pieczarkowy foto
6
Całość dusić aż pieczarki zmiękną.
Krok 6 - Sos pieczarkowy foto
7
W 1/2 szkl wody rozmieszać mąkę.
Krok 7 - Sos pieczarkowy foto
8
Do grzybów wlać śmietanę i wodę z mąką.
Krok 8 - Sos pieczarkowy foto
9
Całość gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Krok 9 - Sos pieczarkowy foto
10
Pod koniec doprawić do smaku.
Krok 10 - Sos pieczarkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 04.11.2013 07:12
dla mnie smacznie podano

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak