Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos paprykowo-śmietanowy

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

koncentrat pomidorowy 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
cebula czerwona 1 szt
masło 1 łyżka
śmietana 18-procentowa 1,5 szklanki
oregano 0,5 łyżeczki
bazylia 0,5 łyżeczki
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
pieprz do smaku
woda 0,5 szklanki
papryka czerwona 1 strąk duży

Przepis i sposób przygotowania na: Sos paprykowo-śmietanowy

Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i nasion i kroimy w mała kosteczkę. Czosnek i cebulę obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy masło, wrzucamy paprykę i podsmażamy /ok. 2 min/. Następnie dodajemy cebulę i czosnek i razem smażymy ok. 4-5 min. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą, dodajemy do papryki, mieszamy i gotujemy ok. 10 min. Tak przygotowany sos miksujemy blenderem na jednolitą masę, wlewamy śmietanę, dodajemy zioła i doprawiamy do smaku. Sos polecam do pieczonych mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sławek Gajewski 12.11.2022 12:05
Bardzo dobry przepis, dodalem jeszcze łyżkę slodkiej papryki i łyżeczkę cukru.
artur7 18.11.2012 11:16
lubie z mięskiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak