Sos owocowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sok malinowy

    1 garść
  • jeżyny

    1 garść
  • borówka amerykańska

    1 garść
  • porzeczki czarne

    1 garść
  • porzeczki czerwone

    1 garść
  • cukier puder

    do smaku
  • cukier waniliowy

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Świeże lub mrożone owoce wkładamy do garnka, na maleńkim ogniu ciągle mieszając doprowadzamy do lekkiego wrzenia(nie gotować), owoce można podlać odrobiną wody. Dodajemy do smaku cukru pudru i troszkę cukru waniliowego. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Na koniec przetarłam owoce blenderem. (można pominąć).
Sos nadaje się świetnie do deserów, lodów czy naleśników.
Smacznego))

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
margaret 23.03.2015 09:09
pyszny sos, w sam raz do deserów
Marta Ryżek-Kalkowska 23.03.2015 08:46
uwielbiam takie sosy na lody.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat