Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos myśliwski

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 400 gram
szynka 200 gram
kiełbasa 200 gram
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
masło klarowne 3 łyżki
śmietana 30% 100 ml
przecier pomidorowy 100 gram
czosnek 4 ząbki
ziele angielskie 2 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 2 listki
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek odrobina

Przepis i sposób przygotowania na: Sos myśliwski

Kroki postępowania

1
W sezonie grzybowym polecam ten pyszny sosik :)
Cebulę kroimy w kostkę lub piórka i podsmażamy na maśle.
Dodajemy oczyszczone, bardzo dobrze wymyte i pokrojone w paseczki świeże grzyby leśne i dusimy, aż wszystko odparuje i lekko się przyrumieni.
Krok 1 - Sos myśliwski foto
2
Wtedy dodajemy pokrojoną kiełbasę, szynkę i paprykę. Dusimy, aż wszystko zmięknie.
Krok 2 - Sos myśliwski foto
3
Dodajemy przecier pomidorowy, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę majeranku, oraz rozdrobniony czosnek i dusimy jeszcze 5 minut często mieszając.
Na koniec dodajemy śmietanę i dusimy do czasu kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą, a potrawa zgęstnieje do konsystencji sosu.
Podajemy np. z ziemniakami i surówką. Jeśli dla kogoś nie będzie to zbyt sycące można podać np. z kotletami mielonymi.
Krok 3 - Sos myśliwski foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AURELKA 12.11.2012 19:18
przepyszny
RenataZ-et 05.11.2012 18:38
muszę wypróbować!
Misiabe 09.10.2012 17:39
ale mi zapachniało :P
Kekerboom 09.10.2012 10:48
pychota
Sylwia56
Sylwia56 09.10.2012 10:23
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak