Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na bigos:
-
olej
1 duża łyż. -
czosnek
2 ząbki -
cebula
1 szt. -
boczek
75 g -
szynka
50 g -
kiełbasa
50 g -
kabanos
50 g -
suszone borowiki
15 g -
śliwki suszone
40 g -
kapusta kiszona
150 g -
kapusta
150 g -
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat
3 małe łyż. -
Liść laurowy suszony Prymat
5 szt. -
Owoc jałowca cały Prymat
8 szt. -
koncentrat pomidorowy
2 małe łyż. -
woda
2 litry
Przepis i sposób przygotowania Świąteczny bigos
Do garnka wlej olej, podsmaż czosnek, cebulę oraz wędliny. Do podsmażonych wędlin dodaj resztę składników oraz przyprawy. Całość zalej wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 godziny. Bigos podawaj z chlebem i masłem.
Komentarze (4)