Świąteczny bigos

Świąteczny bigos

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Oto przepis na świąteczny bigos. Dobry smak bigosu uzyskacie dodając różne gatunki mięsa i odpowiednie przyprawy: liść laurowy, owoce jałowca i mieszanka przypraw. Bigos trzeba długo gotować, ale dzięki temu zyskuje bogatszy smak. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na bigos:

  • olej

    1 duża łyż.
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 szt.
  • boczek

    75 g
  • szynka

    50 g
  • kiełbasa

    50 g
  • kabanos

    50 g
  • suszone borowiki

    15 g
  • śliwki suszone

    40 g
  • kapusta kiszona

    150 g
  • kapusta

    150 g
  • przyprawa do bigosu

    3 małe łyż.
  • liście laurowe

    5 szt.
  • owoc jałowca

    8 szt.
  • koncentrat pomidorowy

    2 małe łyż.
  • woda

    2 litry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wlej olej, podsmaż czosnek, cebulę oraz wędliny. Do podsmażonych wędlin dodaj resztę składników oraz przyprawy. Całość zalej wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 godziny. Bigos podawaj z chlebem i masłem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

05.01.2019 19:26
Świąteczny bigos najlepszy. Ten wygląda wspaniale.

Bożena Matuszczyk

28.12.2018 21:39
Życzę Szczęśliwego Nowego Roku.;)

bietka

21.12.2018 19:14
Bardzo smaczny bigosik : )

Bożena Matuszczyk

21.12.2018 16:59
Bardzo smakowity bigos. Nigdy nie dodaję owocu jałowca, najwyższy czas dodać czegoś nowego.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat