Świąteczny bigos

Świąteczny bigos

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Oto przepis na świąteczny bigos. Dobry smak bigosu uzyskacie dodając różne gatunki mięsa i odpowiednie przyprawy: liść laurowy, owoce jałowca i mieszanka przypraw. Bigos trzeba długo gotować, ale dzięki temu zyskuje bogatszy smak. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na bigos:

  • olej

    1 duża łyż.
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 szt.
  • boczek

    75 g
  • szynka

    50 g
  • kiełbasa

    50 g
  • kabanos

    50 g
  • suszone borowiki

    15 g
  • śliwki suszone

    40 g
  • kapusta kiszona

    150 g
  • kapusta

    150 g
  • Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat

    3 małe łyż.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 szt.
  • Owoc jałowca cały Prymat

    8 szt.
  • koncentrat pomidorowy

    2 małe łyż.
  • woda

    2 litry
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Świąteczny bigos

Do garnka wlej olej, podsmaż czosnek, cebulę oraz wędliny. Do podsmażonych wędlin dodaj resztę składników oraz przyprawy. Całość zalej wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 godziny. Bigos podawaj z chlebem i masłem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Babeczka35 05.01.2019 19:26
Świąteczny bigos najlepszy. Ten wygląda wspaniale.
Bożena Matuszczyk 28.12.2018 21:39
Życzę Szczęśliwego Nowego Roku.;)
bietka 21.12.2018 19:14
Bardzo smaczny bigosik : )
Bożena Matuszczyk 21.12.2018 16:59
Bardzo smakowity bigos. Nigdy nie dodaję owocu jałowca, najwyższy czas dodać czegoś nowego.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat