Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczny bigos

5.0
(40)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Oto przepis na świąteczny bigos. Dobry smak bigosu uzyskacie dodając różne gatunki mięsa i odpowiednie przyprawy: liść laurowy, owoce jałowca i mieszanka przypraw. Bigos trzeba długo gotować, ale dzięki temu zyskuje bogatszy smak. 

Składniki:

Na bigos:

olej 1 duża łyż.
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt.
boczek 75 g
szynka 50 g
kiełbasa 50 g
kabanos 50 g
suszone borowiki 15 g
śliwki suszone 40 g
kapusta kiszona 150 g
kapusta 150 g
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat 3 małe łyż.
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt.
Owoc jałowca cały Prymat 8 szt.
koncentrat pomidorowy 2 małe łyż.
woda 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny bigos

Do garnka wlej olej, podsmaż czosnek, cebulę oraz wędliny. Do podsmażonych wędlin dodaj resztę składników oraz przyprawy. Całość zalej wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 godziny. Bigos podawaj z chlebem i masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 05.01.2019 19:26
Świąteczny bigos najlepszy. Ten wygląda wspaniale.
Bożena Matuszczyk 28.12.2018 21:39
Życzę Szczęśliwego Nowego Roku.;)
bietka 21.12.2018 19:14
Bardzo smaczny bigosik : )
Bożena Matuszczyk 21.12.2018 16:59
Bardzo smakowity bigos. Nigdy nie dodaję owocu jałowca, najwyższy czas dodać czegoś nowego.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak