Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos mięsny z zajączkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 75 dag
grzyby zajączki 40 dag
śmietana 12% 150 ml
cebula 1 sztuka
przyprawa do schabu 2 łyżki
woda 2 szklanki
majeranek 1 łyżka
skrobia ziemniaczana 1 łyżka
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku
olej do smażenia

Porada

Kremowy i aksamitny sos z dodatkiem schabu i aromatycznych grzybów- zajączków, których w polskich lasach jest pełno, a są niedoceniane i rzadko zbierane. A to błąd- mają wspaniały smak i aromat, świetnie sprawdzają się w sosach.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos mięsny z zajączkami

1. Mięso kroimy w kostkę, nacieramy przyprawą do schabu i odstawiamy.
2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni z rozgrzanym olejem. Dodajemy mięso i podsmażamy z każdej strony.
3. Całość zalewamy wodą. Dodajemy majeranek oraz pokrojone w kostkę zajączki i całość dusimy 30 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
4. Następnie stopniowo dodajemy śmietanę ciągle mieszając (śmietanę można wcześniej zahartować z łyżką sosu). Łyżkę skrobi rozrabiamy z odrobiną wody i ciągle mieszając sos rózgą powoli wlewamy. Zagotowujemy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 19.08.2017 20:43
Pyszny sosik ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak