Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos mięsny z pieczarkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe 500 g
pieczarki 300 g
cebula 1 sztuka
mąka 1 łyżeczka
śmietana 1 łyżka
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
majeranek
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos mięsny z pieczarkami

Mięso umyć, pokroić w kostkę lub paseczki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone mięso i przesmażyć kilka minut. Dodać szklankę wody, doprawić solą, papryką czerwoną (można dodać także ostrej), dodać majeranek. Przykryć i dusić do miękkości mięsa, w razie potrzeby podlewając wodą.
Pieczarki obrać, pokroić w plastry, dodać do mięsa pod koniec duszenia. Łyżeczkę mąki i łyżkę śmietany rozrobić w pół szklanki wody, wlać do rondla i wymieszać. Gotować chwilę aż sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem. Sos podawać z kaszą jęczmienną lub gryczaną i ogórkami kiszonymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 17.02.2014 14:39
ciekawy sposób :)
ppaulina 17.10.2013 11:08
mniam mniam
Wafelek2601 19.04.2013 23:33
Taki właśnie lubię
mysza75 22.03.2013 12:16
Taki sosik to poezja :-)
migotka28 21.03.2013 16:38
też robię taki sosik:)
babajaga1969 21.03.2013 12:46
smaczne połączenie kaszy z pysznym sosem i ogórkiem - smaczne danie :)
Megg 21.03.2013 11:54
pyszny!!!!!!!!
Dorota37 21.03.2013 11:11
Sosik aromatyczny mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak