Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos mięsno-warzywny z kaszą smażoną

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łopatka bez kości 40 dkg
marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1/4 korzenia
por 10 cm
przecier pomidorowy 3 łyżki
kasza gryczana 2 woreczki
jajko 2 szt
Szczypiorek cienki 1 pęczek
sól do smaku
czosnek 2 ząbki
chili 1 szt
ketchup pikantny 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
ocet winny 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sos mięsno-warzywny z kaszą smażoną

Wymieszać olej, ketchup, ocet i sos sojowy, do tego dodać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Do takiej marynaty włożyć pokrojone w kostkę mięso i odstawić, najlepiej na noc, do lodówki.


Warzywa zetrzeć na tarce o grubym oczku, pora drobno pokroić, zalać połową szklanki wody i dusić ok. 15 minut. Dodać do tego mięso i szklankę wody i dusić do miękkości mięsa. Na koniec wymieszać z przecierem pomidorowym. Można doprawić, jednak ja zrobiłam na tyle pikantną marynatę, że sos już niczego nie potrzebował.


Kaszę gryczana ugotować i wystudzić, dodać jajka, sól, pieprz i posiekany szczypiorek i podsmażyć na rozgrzanej patelni. Gorącą kaszę podawać z sosem. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czarrna 06.03.2014 20:58
Dziękuję :)
Kuchenka 06.03.2014 11:26
fajne danie
Zdzisław 05.03.2014 23:22
dla mnie smaczne jedzenie
Monika-twin 05.03.2014 23:19
Fajnie podane danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak