Sos majonezowy inaczej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 łyżka
  • oliwa

    4 łyżki
  • rosół

    1 szklanka
  • olej

    1/2 szklanki
  • żółtka

    2 sztuki
  • sok z cytryny

  • sól, pieprz, cukier

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W rondelku wymieszaj trzepaczką olej z mąką, chwilę podgrzewaj mieszając. Nie rumienić. Stopniowo dodawać zimny rosół. Podgrzewać cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty. Ubijając dodawać stopniowo olej i żółtka. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
plocia 12.11.2010 22:02
smacznie i zdrowo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat