Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Sos majonezowy inaczej

5.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka
1 łyżka
oliwa
4 łyżki
rosół
1 szklanka
olej
1/2 szklanki
żółtko jajek
2 sztuki
sok z cytryny
sól, pieprz, cukier
do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sos majonezowy inaczej

W rondelku wymieszaj trzepaczką olej z mąką, chwilę podgrzewaj mieszając. Nie rumienić. Stopniowo dodawać zimny rosół. Podgrzewać cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty. Ubijając dodawać stopniowo olej i żółtka. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 12.11.2010 22:02
smacznie i zdrowo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak