Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos karmelowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier kryształ 1 szklanka
śmietana 30% 1 szklanka
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos karmelowy

Do wysokiego garnka, najlepiej o grubym dnie wsypać cukier.
Postawić na gazie i podgrzewać na małym ogniu do momentu aż cały zrobi się płynny i bursztynowy. Nie mieszać, można ewentualnie potrząsać garnkiem- mogą zrobić się grudki.
Śmietanę podgrzać, wlać powoli i bardzo ostrożnie do karmelu- będzie się mocno pienić i podnosić- trzeba mieszać długą łyżką, aż całość połączy się.
Dodać masło. Zagotować i ostudzić.
Sos karmelowy jest pyszny z lodami, można stosować jako dodatek do ciast, deserów owoców.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 18.01.2013 11:27
super pyszny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak