Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos jajeczno-śmietanowy z chrzanem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko ugotowane na twardo 5-6 szt.
chrzan ze słoika 1-2 łyżki
śmietana 30% gęsta kwaśna 200ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
miód płynny 2 łyżeczki
majonez tradycyjny 1 łyżka

Porada

Sos można doprawić płatkami chili, posiekanymi kaparkami lub oliwkami, koperkiem albo pastą z anchois. *Podawać do wędlin, zimnych mięs, kanapek, serów i jajek albo jako dip do warzyw.

Przepis i sposób przygotowania na: Sos jajeczno-śmietanowy z chrzanem

Jajka ugotować na twardo nie dopuszczając do powstania sinej otoczki na żółtkach. Ugotowane odcedzić i zalać zimną wodą - pozostawić do ostygnięcia, a następnie obrać i posiekać.

Śmietanę przełożyć do słoiczka z szerokim wlotem, dodać majonez, chrzan i troszkę soli - wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do sosu dosypać posiekane jajka i zmiksować końcówką ręcznego blendera na jak najgładszą masę.
Doprawić do smaku solą i ew. sokiem z cytryny, po czym słoik zakręcić i wstawić do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak