Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą

odc. 20 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    4 szt.
  • majonez

    100 ml
  • chrzan tarty

  • łosoś wędzony

    100 g
  • makrela wędzona

    100 g
  • natka pietruszki

  • szczypiorek

  • koperek suszony

  • bazylia

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • cytryna

    1 szt.
  • pomidorki cherry

    kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą foto
Jajka Mimosa
Aby przygotować jajko Mimosa za pomocą łyżeczki wyciągamy żółtko z ugotowanego jajka i wrzucamy do miseczki.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą foto
Dodajemy odrobinę chrzanu i majonezu, przyprawiamy do smaku solą oraz natką pietruszki i mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą foto
Jajka faszerowane łososiem
Kroimy drobno wędzonego łososia, dodajemy niewielka ilość majonezu, posiekany szczypiorek i mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą foto
Jajka faszerowane wędzoną makrelą
Makrele obieramy ze skóry i oddzielamy od ości.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą foto
Następnie kroimy, i podobnie jak w przypadki jajek z łososiem, dodajemy majonez, posiekany szczypiorek i mieszamy.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą foto
Jajka z ziołami
Do miseczki dajemy majonez, bazylię, koperek, natkę pietruszki i odrobinę posiekanego szczypiorku.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą foto
Mieszamy z niewielka ilością chrzanu i rozgniecionego żółtka.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą foto
Wszystkie przygotowane farsze odkładamy do lodówki żeby stężały. Następnie używając rękawa cukierniczego bądź łyżeczki faszerujemy połówki jajek.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą foto
Dekorujemy kawałkami cytryny, pomidorkami cherry i szczypiorkiem.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 20: Jajka na twardo Mimosa, z ziołami i wędzona rybą foto
Bon apetit.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat