Sos holenderski

odc. 3 Przepis dnia

Sos holenderski

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • miękkiego masła

    3 łyżki
  • żółtek

    5 szt
  • mąki

    1 łyżka
  • cytryna

    1 szt
  • cukru

    1 łyżeczka
  • Pieprz biały mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • soli

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sos holenderski

Masło utrzeć z żółtkami, dodać mąkę, otartą skórkę z cytryny, cukier, pieprz i sól. Stale mieszając rozprowadzić masę wrzątkiem do konsystencji sosu. Wlać wyciśnięty sok z cytryny, wymieszać i podgrzać prawie do wrzenia. Nie gotować. Po ostudzeniu podawać do ryb, warzyw i białych mięs

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

berys18 09.04.2015 07:28
ciekawy sos
Ewa36 17.09.2012 16:54
super
iza15 12.06.2011 23:40
pyszny
aleksa123 03.06.2011 08:18
Spróbuję
Bart 19.03.2011 23:54
uwielbiam sosy więc go wypróbuję
kotlet 19.03.2011 23:45
ciekawa propozycja
AgaS10 27.01.2011 15:26
dobry prosty sosik:)
szajba2 13.12.2010 15:38
o holender!
patusia 09.11.2010 02:35
Ciekawy przepis.
buksiak12 28.08.2010 10:28
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat