Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Kotleciki rybne w sosie cytrynowo-czosnkowym, DS XVII odc. 20

5.0
(90)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Kotleciki rybne, są bardzo proste w przygotowaniu i dodatkowo są gwarancją, że cała rodzina bez wyjątku będzie się nimi zajadała ze smakiem! Koniecznie sprawdźcie dzisiejszy odcinek Doradcy Smaku i przygotujcie danie rybne z dodatkiem szpinaku i sosu cytrynowo-czosnkowego.

Składniki:

Kotleciki:

filet z łososia
400 g
filet z dorsza
400 g
natka pietruszki
pęczek
jajko
1 sztuka
Cebula suszona Prymat
1 łyżka
mąka migdałowa
1/3 szklanki
serek homogenizowany naturalny
3 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat
1/3 łyżeczki
olej rzepakowy
2 łyżki

Sos:

śmietana 12%
4 łyżki
cytryna
1/2 sztuki
świeża natka pietruszki
kilka gałązek
świeża kolendra
kilka listków
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Szpinak:

olej
1 łyżka
szpinak świeży
100 g

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku
Sklep Prymat

Do podania:

pistacje posiekane
2 łyżki
natka kolendry
listki
cytryna
1 sztuka

Porada

Suszona cebulka świetnie sprawdza się nie tylko w masie na kotlety rybne. Jeśli po uformowaniu obtoczymy w niej kotleciki, zyskamy chrupiąca, smaczną i oryginalną panierkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki rybne w sosie cytrynowo-czosnkowym, DS XVII odc. 20

W tym przepisie na kotleciki rybne wykorzystano dwa rodzaje ryby: łososia i dorsza. Przygotowując takie kotleciki należy pamiętać o składnikach, które są spoiwem masy rybnej: jajku, serku homogenizowanym i mące migdałowej (zamiennik bułki tartej), które sprawią, że kotleciki nie rozpadną się podczas smażenia i obracania ich na patelni. By kotleciki miały wyrazisty smak, warto wzbogacić je dodatkami w postaci ziół, cytrynowo-czosnkowego sosu, oraz smażonego szpinaku.

1. Dorsza i łososia oraz natkę pietruszki siekamy drobno, a następnie przekładamy do dużej miski. Wbijamy jajko, dodajemy cebulę suszoną, mąkę migdałową i serek homogenizowany. Solimy, doprawiamy białym pieprzem i całość dokładnie wyrabiamy dłonią na jednolitą masę.

2. Formujemy małe, podłużne kotleciki (z podanej ilości ryby powinno wyjść 7-8 sztuk) i odkładamy je na talerz.

3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy liście szpinaku, solimy, pieprzymy do smaku i podsmażamy krótko, aż liście delikatnie się rozpadną. 

4. Przygotowujemy sos. W misce łączymy śmietanę, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i kolendrę oraz czosnek suszony. Mieszamy całość.

5. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki na złoty kolor z obu stron.

Sposób podania:

Kotleciki rybne podajemy na liściach szpinaku z sosem cytrynowo – czosnkowym. Danie dekorujemy pistacjami, posiekaną kolendrą i ćwiartką cytryny.

 

Więcej kulinarnych inspiracji z programu Doradca Smaku znajdziecie pod >>  LINKIEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak